Please wait...

Kaakgewrichtsklachten en kauwproblematiek

Kaakgewrichtsklachten en kauwproblematiek

Het kaakgewricht (het articulatio temporomandibularis) is een vrij ingewikkeld gewricht dat tussen de kaak en de onderzijde van de schedel is gelegen.

Het gewricht bevindt zich eigenlijk net voor je linker- en rechteroor.
Verder is het omgeven door een ingenieus systeem van banden, pezen en spieren die je kaak optimaal laten functioneren.

Het ontstaan van klachten kan zowel plots als sluimerend zijn. Mogelijks kunnen ze ontstaan na een continue overbelasting (bv teveel kauwgom eten) of na een trauma (val op de kaak, slag,..).
Ook na een bezoekje aan de tandarts of na een operatieve ingreep (waarbij de mond sterk geopend was), kunnen er klachten optreden.

Het aanwezig zijn van een te hoge spierspanning door stress of angst en/ of andere lichamelijke aandoeningen kunnen ook leiden tot kaakklachten. Denk maar aan het onbewust tandenknarsen tijdens de slaap…

Deze klachten kunnen heel uiteenlopend zijn. Knappende of schurende geluiden, aangezichtspijnen, het beperkt kunnen openen van de mond, tandpijn, oorsuizen, pijn bij het geeuwen, moeite bij het eten van taai voedsel, hevige hoofdpijn, het moeilijk kunnen bespelen van een instrument, … zijn allemaal mogelijke klachten die te maken kunnen hebben met het niet goed of onvoldoende kunnen functioneren van het kaakgewricht.

Op basis van een uitgebreid vraaggesprek en onderzoek proberen we de oorzaak van je klachten te achterhalen en te behandelen.
Uiteraard zijn de spieren rondom je kaakgewricht erg belangrijk en worden deze goed nagekeken.

Tijdens de behandeling komen verschillende technieken aan bod: mobilisaties, tracties, repositietechnieken, …
Ontspanning van de kaken, het afleren van foutief aangeleerde gewoonten, het verminderen van stress, … zijn eveneens items die aan bod komen.

Thuis oefenen is erg belangrijk. Hiervoor krijg je de nodige persoonlijke adviezen en een individueel oefenschema.


Kinecentrum Kapellen
Kinecentrum Kapellen


Kinecentrum Kapellen

Stationsstraat 28 – 2950 Kapellen
Copyright Ⓒ 2021
Alle rechten voorbehouden – in opdracht van Kinecentrum KapellenCopyright Ⓒ 2021
Alle rechten voorbehouden

in opdracht van Kinecentrum Kapellen