Please wait...

Hyperventilatie

Hyperventilatie

Hyperventilatie of “over-ademen”… Acuut?

Of eerder een chronisch probleem?

Hyperventilatie is geen ademhalingsstoornis. We spreken eerder over een “verworven probleem” dat veroorzaakt wordt door onderliggende en vaak onzichtbare klachten. Deze onderliggende klachten zijn erg variabel en vaak het gevolg van een angststoornis, meer specifiek de paniekstoornis.

Dit ontstaat wanneer je je normale gevoelens van angst, buiten je wil om, verkeerd beoordeeld waardoor je in paniek raakt.

De behandeling van hyperventilatie is meer dan ademhalingsoefeningen alleen. Deze zijn onvoldoende om je (chronische) klachten aan te pakken. De aanpak van het psychologische aspect is een must.

“Waarom ga ik hyperventileren?”
“Wat maakt dat deze klachten stand houden?”

Angst zorgt ervoor dat je lichaam in een “fight or flight- modus” terechtkomt waardoor je al snel gaat over- ademen. Het goed begrijpen van dit proces is de aanzet naar het behandelen van je klachten.

Tijdens de verschillende sessies leren we je bewust situaties op te zoeken die je hyperventilatie uitlokken en hoe je er in de toekomst mee kan omgaan. Met behulp van ademhalingstechnieken, relaxatie, individuele gesprekken, werken aan je positieve mindset, … leren we je om beter met deze gevoelens/ klachten om te gaan.

Het is een stap voor stap bewust worden van, en omgaan met de “angst voor de angst”.


Kinecentrum Kapellen
Kinecentrum Kapellen


Kinecentrum Kapellen

Stationsstraat 28 – 2950 Kapellen
Copyright Ⓒ 2021
Alle rechten voorbehouden – in opdracht van Kinecentrum KapellenCopyright Ⓒ 2021
Alle rechten voorbehouden

in opdracht van Kinecentrum Kapellen